Kay Oosterman

Project architect bij ZJA.

“Wij ontwerpen binnen PIER14 onder andere de vier kantoorlofts en het houten dek aan de Oude Maas. We zijn ook betrokken bij het ontwerp van het restaurant aan de waterzijde.“

Welke speerpunten van ZJA zien we terug binnen PIER14?
Ons bureau streeft naar een optimale balans tussen functionaliteit, ruimtelijke kwaliteit en ook de inpassing in de openbare ruimte en het landschap. In het geval van PIER14 is dat het water van de Oude Maas. Ook staan we voor een sobere elegantie. De kantoorlofts zijn daarom ook simpel, krachtig en elegant.

De kantoorlofts hebben bijzondere vormen. Hebben jullie vaker deze vormstructuren gebruikt?
Nee, elke opgave staat op zichzelf. Binnen PIER14 maken we bijvoorbeeld een verhoogd maaiveld voor extra zicht op het water, wat uitnodigt om te verblijven. Een ander voorbeeld is de witte horizontale belijning van de kantoorlofts, deze refereert aan de luxe jachtbouw. Tegelijkertijd wordt een verbondenheid gezocht met de geschiedenis van deze locatie, door het toepassen van de donkere geprofileerde betonnen panelen.

Hebben jullie nagedacht over de impuls die jullie architectuur kan geven aan Zwijndrecht?
Zeker. Voorheen was dit een gesloten front, bedrijvigheid achter hekken. Nu opent het havenfront zich ineens voor andere mensen. Enerzijds moest het design passen bij het ‘no nonsens’ karakter. Tegelijkertijd wilden we vanwege de openheid meer uitstraling richting het water krijgen. De openbare ruimte rondom de kantoren wordt namelijk een verbindende schakel. Het creëert een gigantische meerwaarde voor Zwijndrecht, mensen moeten zich hier thuis gaan voelen.

Maakt dit ‘gevoel van thuis’ PIER14 anders dan andere bedrijventerreinen?
Dat heeft er zeker mee te maken. Wat je vaak ziet op andere bedrijventerreinen is dat het ’s avonds uitgestorven is. Door het restaurant en de waterverbinding komt er binnen PIER14 beweging. Een dag eindigt ook niet altijd meer om 17.00 uur. Mensen gaan tussendoor even sporten, of een loopje maken. Wonen, werken en recreëren gaan door elkaar lopen. Dat zijn belangrijke aspecten waar we binnen PIER14 op inspelen.

Hoe zit het met duurzaamheid binnen jullie ontwerp?
We denken dat we de wereld een stukje beter kunnen maken met bijvoorbeeld moderne bouwtechnieken, ecologie en duurzaamheid. Binnen PIER14 resulteert het in een betere leefomgeving, niet alleen voor de mensen op kantoor maar ook voor de bewoners van Zwijndrecht. Duurzaamheid begint binnen dergelijke projecten bij het gebruik van het bestaande. Zo ook binnen PIER14. De constructie van de haast monumentale hallen kunnen worden hergebruikt. Hierdoor wordt er minder materiaal toegepast. Dit volgt de principes van de circulaire economie (r-ladder). Een strategie die altijd de basis vormt bij ontwerpen van ZJA.

Op welke manier worden die moderne technieken toegepast bij de kantoorlofts?
Wat je doet, moet je goed doen. Dat betekent dat het ook duurzaam moet zijn. Vandaar dat er bijvoorbeeld een prefab betonskelet in de kantoorlofts zit. Dit kun je later weer uit elkaar halen om te recyclen. We denken ook slim na over het ontwerp. Door middel van balkons richten we ons natuurlijk op het water, maar het geeft ook schaduw zodat het kantoor van binnen niet te warm wordt.

Welkom op de website van PIER14. Wil jij informatie ontvangen over het nieuwste nautische bedrijventerrein?

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op.