ROELAND VOERMAN

Directeur-eigenaar FRED Developers gevestigd in Amsterdam

“Als projectontwikkelaar werken we aan diverse projecten, vaak watergebonden. Een voorbeeld hiervan is de herontwikkeling van de badplaats Kijkduin. We werken zowel nationaal als internationaal en sinds kort hebben we een heel mooi nieuw project in Zwijndrecht. Inmiddels heet dat PIER14. Daar hebben we een hele fijne partner bij, namelijk Blue Amigo.“

MAURICE SWETS

Directeur-eigenaar van Blue Amigo, voorheen Swets Groep.

“Blue Amigo is de grootste dienstverlener in de nautische industrie. Een detacheringsbureau voor alles wat te maken heeft met nautisch personeel. Wij ondersteunen nautische operaties met patrouilleschepen, bedienen we bruggen en sluizen, zetten specialisten in voor de binnenvaart en vervoeren personen over water met onze veerdiensten en waterbussen. Wat betreft PIER14 zijn wij zowel initiatiefnemer van het project, als toekomstig gebruiker.“

Hoe kennen jullie elkaar eigenlijk?
Maurice – Dit terrein werd mij in eerste instantie aangeboden via de gemeente. Roeland en ik hebben een gezamenlijke relatie waar ik mee ging lunchen. Toen kwam ons gesprek bij de herontwikkeling van het industrieterrein. Ik gaf aan interesse te hebben, echter geen kennis van zo’n specifiek en veelomvattend project. Deze relatie heeft Roeland en mij toen met elkaar in contact gebracht en van het een kwam het ander.

Zo is jullie samenwerking dus tot stand gekomen?
Roeland – Ja zo simpel is het eigenlijk! We zijn toen bij elkaar gebracht met het idee dat wij konden kijken of we dit samen wilde oppakken. We hebben toen onze visie bij de toekomst van het terrein besproken.

Maurice – Het klikte eigenlijk snel tussen ons. Het gevoel dat Roeland mij gaf als projectontwikkelaar was goed. Hij is een gedreven ondernemer en projectontwikkelaar. Het voegt iets heel volledigs toe. Bij onze eerste kennismaking op het kantoor van FRED voelde het ook meteen goed. Wij zijn inmiddels een sterk team, ook met Ad Roos (mededirecteur FRED) die dagelijks aanwezig is op locatie!

Deze omgeving kennen jullie natuurlijk goed. Maurice jij komt uit Zwijndrecht, en Roeland jij komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Is dat ook van invloed geweest op het plan?
Roeland – Wat een gemeenschappelijke deler is, is de Rotterdamse mentaliteit. Dat zit in je DNA en daar ben ik mee opgegroeid. Dat merk je ook gewoon in deze omgeving. Zo ook bij de manier waarop de gemeente Zwijndrecht opereert, net als alle partijen die geinteresseerd zijn in dit gebied.

Maurice – Absoluut. Daarbij denk ik dat wij allebei begrijpen dat we niet voor minder gaan. Je zou voor scherpe en nog betere verdienmodellen kunnen gaan door alleen grote hallen neer te zetten. Maar wat Roeland en ik willen uitstralen en realiseren, is net een beetje anders.

Het is natuurlijk ook een indrukwekkend plan. Bestaat dit al in Nederland?
Roeland – Nee dat bestaat nog niet. En zeker niet op deze schaal! Het is straks een gigantisch nautisch bedrijvenpark, met ondernemingen die elkaar versterken in dezelfde industrie.

FRED werkt aan meer watergebonden projecten. Zien we iets van die ervaring terug in dit plan?
Roeland – Ik ben opgegroeid met water. Dus ik weet ook wat de kracht is van locaties aan het water en ook hoe je naar een locatie kijkt vanaf het water. Dat gaan we terugzien bij PIER14. Je benadert een locatie in essentie altijd vanaf het land. Maar nu ook vanaf het water, daarom is het belangrijk om deze unieke verbinding met elkaar te versterken.

Het nautische gevoel zie je ook meteen terug in de architectuur van ZJA. Is dat een bewuste keuze?
Roeland – Zeker. En ik denk dat ZJA daar heel erg in geslaagd is. Als je goed kijkt, zie je in het ontwerp de contouren van scheepsdekken, gecombineerd met hout en andere natuurlijke materialen. In de bedrijfsgebouwen zie je ook specifieke kenmerken van oude scheepswerven, zoals deze vroeger werden gebouwd. Een mooi voorbeeld zijn de schuine daken van de loodsen. Dat soort elementen zal je ook in de andere gebouwen terugvinden.

Denken jullie dat met de komst van PIER14 een lokaal trots gevoel ontstaat?
Roeland – Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. In Rotterdam en omstreken zeggen ze altijd ‘niet lullen maar poetsen’. Natuurlijk laat men graag zien wat mooi is, maar er wordt niet te veel over gesproken. Je doet het gewoon, en dan staat het. Maar ik denk als we straks het eindresultaat zien, dat we daar samen heel erg trots op mogen zijn.

Maurice – Zeker. Dat is ook wie wij zijn. We nemen risico’s, maar wel waar we 100% achter staan. Uiteraard met de juiste partijen, want ook dat hebben we de afgelopen jaren geleerd. Dit project kwam voor ons op het juiste moment en daar zijn we erg blij mee.

Hoe zien jullie de impuls op de omgeving?
Maurice – De combinatie van diverse bedrijven is de kracht, waardoor het terrein gaat aanspreken. De waterbushalte zal hier ook een belangrijke rol in gaan spelen. Het gebied wordt automatisch vergroot. In dit gebied gebruikt 90% van de mensen het openbaar vervoer, waarmee het een verlengstuk wordt voor omwonenden en forensen.

Roeland – De scheiding tussen het bedrijventerrein en de omliggende woonwijken die gaat verzachten, of eigenlijk hierdoor verdwijnen.

Het klinkt als meer dan een bedrijventerrein. Wat maakt PIER14 anders?
Maurice – Het openbare karakter, zonder hekken en entree systemen. Het wordt een groen gebied waar je je hond kan uitlaten en langs het water kan lopen. De kade is enorm uitgestrekt, maar er heeft nog nooit iemand kunnen wandelen. Een bijzonder gebied aan het water wat straks een nieuw stukje Zwijndrecht wordt.

Roeland – Wat de leefbaarheid ook aanzienlijk gaat verbeteren is de komst van de horeca. Naast de waterbushalte kun je met horeca ook echt een bestemming creeren, een plek waar mensen graag naartoe gaan om elkaar te ontmoeten.

Maurice – Het woord bedrijventerrein is eigenlijk niet het juiste woord. Het wordt veel meer dan dat, want als ik elke keer de tekeningen zie word ik steeds vrolijker!

Het hoofdkantoor van Blue Amigo zal zich hier ook gaan vestigen. Is dat vanwege de nautische synergie?
Maurice – Ja, wij zijn een van de grootste nautische dienstverleners in de Benelux. Dan vind ik ook dat wij onze footprint hier neer moeten zetten en verder kunnen gaan ondernemen op het mooiste plekje van Zwijndrecht.

Roeland – En dan heb je meteen een kantoor aan het water!

Maurice – Ook dat. We worden hier huurder en dat houdt ons betrokken. We hebben ook een mooi stuk grond wat op de tekening geen bestemming had. Hiermee creeren we een echte nautische entree voor PIER14. Voor iedereen interessant en je ziet dat er iets bijzonders gebeurt.

Roeland – Prachtige plek inderdaad. De entree van het terrein en ligging aan het water

Welkom op de website van PIER14. Wil jij informatie ontvangen over het nieuwste nautische bedrijventerrein?

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op.