TYCHO JANSEN

Wethouder Zwijndrecht

“Ik ben nu al vier jaar wethouder in Zwijndrecht. Ontzettend leuk om te doen. Mijn eerste termijn zit erop en ik ben in afwachting of er een 2e termijn komt. “

Wat trok u aan binnen Zwijndrecht?
In Zwijndrecht werd ik getriggerd door een aantal lokale uitdagingen. Er moet onder andere ruimte komen voor banen, waar PIER14 een mooi voorbeeld van is. Dit kun je niet alleen als overheid. Uiteindelijk zit de kracht in wat we samen doen vooral ook in de intensieve samenwerking met het bedrijfsleven.

Hoe valt PIER14 binnen dit beleid?
We hadden een duidelijk programma: wat er komt moet bijdragen aan het feit dat het een havengebonden terrein is. De gemeente had alleen veel moeite om aan dit terrein deze nieuwe invulling aan te geven. Wat nu bij PIER14 bijzonder goed is gelukt, is de vraagstelling teruggeven aan het bedrijfsleven. We hebben partijen bij elkaar gebracht die in de nautische sector actief zijn en die zijn samen gaan puzzelen. Dat heeft een behoorlijke vlucht genomen.

Hoe denkt u dat de bevolking van Zwijndrecht gaat reageren op PIER14?
Nu het plan langzaam als een cadeautje wordt uitgepakt en bekender wordt, merk ik dat de reacties steeds enthousiaster worden! Dat heeft ook te maken met het feit dat de bijzondere link met het water en de scheepvaart heel zichtbaar is. Natuurlijk is het ook een verandering. Het bedrijf dat hier oorspronkelijk was gevestigd vormde een stuk ‘Zwijndrechts trots’. Door het in oude glorie herstellen van het monumentale kantoorpand, en het renoveren en hergebruiken van een aantal markante bedrijfsgebouwen op het terrein, respecteert de ontwikkeling de historie. Daarnaast voegt zij door nieuwe bebouwing ook een moderne twist toe aan het terrein. Als PIER14 straks af is, dan heeft Zwijndrecht er eigenlijk een geheel nieuwe entree bij.

Wordt die trots dan weer aangewakkerd?
Dat denk ik wel! We wonen en werken hier aan het water, maar er zijn eigenlijk weinig plekken waar je ook daadwerkelijk aan het water kunt komen. Daar komt met PIER14 een mooie locatie bij. Ook voor de wijken direct hierachter levert de waterbushalte aan de Oude Maas een belangrijke nieuwe ontsluiting over het water. De interactie tussen het wonen en het bedrijventerrein was weggevallen en die kan nu weer terugkomen. Daarmee wordt een stuk geschiedenis herleefd.

Denk je dat het ook inspirerend is voor andere plekken in Zwijndrecht?
Ik hoop het wel! Vooral ook de manier waarop. Het slim combineren van productiehallen met kantoorruimte, terwijl er ook gezorgd wordt voor een nieuwe volwaardige entree tot het water met bijbehorende functies. Dat gaat voor bedrijven een inspirerende werking hebben.

Is de beleving die het gebied gaat bieden ook iets waar bewoners van Zwijndrecht naar uitkijken?
Het is niet heel erg Zwijndrechts om te zeggen dat je ergens trots op bent. Maar PIER14 gaat dit wel brengen. En dat is goed, want je merkt dat het van belang is om in het gebied waar je woont een plek te hebben waar je ook prettig kunt recreëren. Het is mooi als dat samenkomt en dit laat PIER14 zien. Ook een werkgebied kan erg mooi ingericht zijn en beleving bieden.

Wat voor dynamiek hoop je op tussen de woonwijk en het bedrijventerrein?
Ik hoop dat de uitwisseling tussen het wonen en werken aan de dijk ook een nieuwe invulling kan krijgen door bijvoorbeeld het creëren van ‘shared working spaces’. De horeca die binnen PIER14 komt heeft die ruimte. Je krijgt op deze manier een bepaalde verbinding terug tussen wonen en werken die van oudsher erg sterk was. Een verbinding die nu de moderne tijd in wordt getrokken. PIER14 gaat zoveel bieden. Dat is iets wat zich in de loop der tijd gaat laten zien.

Welkom op de website van PIER14. Wil jij informatie ontvangen over het nieuwste nautische bedrijventerrein?

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op.